Zes ex-NSF-coureurs aan de start van de Dutch TT

Komend weekend staan er zes coureurs aan de start van de Dutch TT die afkomstig zijn uit de NSF 100 Cup: Bo Bendsneyder en Livio Loi als vaste rijders en Ryan van de Lagemaat als wildcardrijder in de Moto3-Grand Prix en Walid Soppe, Victor Steeman en Loran Faber in de Red Bull Rookies Cup. Impeco is al sinds het begin van de NSF100 Cup als sponsor betrokken bij de opstapklasse voor jongens en meisjes van 12 tot 14 jaar.

Arie en Carla Molenaar begonnen in 2009 met de NSF 100 Cup. “Toen hadden we ook nog het raceteam in de 125cc-Grand Prix”, vertelt Carla Molenaar, die de dagelijks leiding heeft over de NSF 100 Cup. “We zagen de aanwas van talenten vanuit Nederland opdrogen, omdat er simpelweg niets was voor jonge talenten. De Red Bull Rookies Cup bestond wel al als klasse vóór de Grand Prix, maar hoe moesten Nederlandse jongens en meisjes daar komen als er hier niets was? Er was geen basis. Dat gat, daar zijn we als het enige Nederlandse raceteam op dat moment ingestapt.”

Kampioenen breken door

In 2011 werd het Racing Team Molenaar overgenomen door RW Racing GP, dat na zes seizoenen in de Moto3 – de opvolger van de 125cc-klasse – dit jaar uitkomt in de Moto2. Molenaar besloot om wel door te gaan met de NSF Cup. “Het was inmiddels duidelijk geworden dat we echt aan een behoefte voldeden”, zegt Carla Molenaar. “Jongens vanuit onze opleiding kwamen in de Red Bull Rookies Cup uit. Het begon vruchten af te werpen. Als je ziet dat inmiddels acht van onze kampioenen zijn doorgegroeid naar grote internationale raceklassen, dan geeft dat niet alleen aan dat het werkt, maar het geeft ook enorm veel voldoening. Van de zes die in de Dutch TT starten, is alleen Ryan van de Lagemaat geen kampioen van de NSF100 Cup geweest, maar de andere vijf wel allemaal. Bo Bendsneyder is wereldkampioen geworden in de Red Bull Rookies Cup en heeft al op het podium gestaan in de Moto3, Livio Loi heeft zelfs al een Grand Prix gewonnen. Dat is ook voor ons de mooiste beloning.”

“Zonder sponsors als Impeco was dat niet gelukt. Het maakt voor ons niet zoveel uit dat Enzo, Jaap en Patrick van Impeco al jaren rondlopen in de GP’s, al is het een groot voordeel dat ze begrijpen wat er allemaal bij komt kijken om daar te komen. Het is vooral belangrijk om partners te hebben die het belang inzien van een opleidingsklasse als de NSF Cup.”

Enzo Raco van Impeco vindt het wel bijzonder om de jongens uit de NSF Cup terug te zien in het rennerskwartier. “Het is leuk om die jongens terug te zien in de wetenschap dat we iets hebben kunnen bijdragen aan hun weg daarheen. Zij kennen ons ook, weten wie we zijn en wat we doen. Het zijn een beetje ‘onze jongens’.”

Nieuwe lichting van hoog niveau

Zowel Carla Molenaar als sponsor Impeco kijken al met spanning uit naar de volgende NSF-coureur die de Dutch TT weet te bereiken. “De lichting-2017 is er een van bijzonder hoog niveau”, vertelt Molenaar. “Het is een groep van achttien, waar een paar heel goede coureurs bij zitten. Nog niet eerder hebben we een groep gehad waarvan het veld zo dicht bij elkaar zit. Dit belooft heel wat moois voor de toekomst.”Terug naar overzicht